Ispiši ovu stranicu

Slijepe osobe

Sljepoća je uvijek bila i biti će teška invalidnost, a u Hrvatskoj je ovim invaliditetom pogođeno oko 5800 osoba, a koje su registrirane pri Hrvatskom savezu slijepih. Sljepoćom se smatra oštećenje vida koje je dovelo do totalnog gubitka vida, kada nema nikakvih vizualnih podražaja. te oštećenje vida s kojim osoba ima osjet svjetla ili ostatak vida do 2% na boljem oku s korekcijom ili bez nje. To se smatra pravom sljepoćom.

Osim gore navedenog u kategoriju sljepoće spada i tzv. praktična sljepoća, a koja uključuje ostatak vida od 2 do 5%, na boljem oku s korekcijom ili bez korekcije. Također se slijepom osobom smatra i svaka ona osoba koja na boljem oku ima suženje vidnog polja na 5° i manje oko fiksacijske točke, bez obzira na ostatak oštrine vida.

Zbog sljepoće kao takve slijepi imaju poteškoće u kretanju, pa da bi se uspješno mogli kretati nužna im je obuka za samostalno kretanje pomoću bijelog štapa, psa vodiča i/ili elektroničkog pomagala za kretanje. Zbog nemogućnosti vidne percepcije nemoguće je pratiti običan, "crni" tisak. Ovo otežava slijepima praćenje literature, te je potrebno istu "prevesti" na brajicu (pismo za slijepe) ili u elektronski oblik, a koji je čitljiv pomoću govornih programa za čitanje za slijepe ili brajevih redaka.